20.8.08

Bagety

Pracuju teď kousek od SubWaye, jednou takhle cestou z práce jsem si tam dal bagetu a napadlo mně o kolik dražší-náročnější by bylo si něco takového udělat doma.


Pokus 1: tuňáková bageta


Suroviny: Tuňáková konzerva (giana, drcený ve vlastní šťávě), ledový salát, mladá cibule, žlutá paprika, tatarka (hellmans tuším), pečivo: bílá bageta z Billy.

Tuňáka jsem důkladně vymačkal abych dostal pryč tu slanou vodu, potom přida cca 2 lžíce tatarky a kousek na drobno nasekané cibulky. to jsem natlačil do bagety, navrch přidal proužky papriky a celé to zakryl salátem - dal jsem lst na bagetu, ale to už salát padal ven.

Výsledek byl velmi chutný. Ikdyž lokivíco dělá Billa s pečivem, faktem zůstává, že ačkoli je bageta "čerstvá" má kůrku tvrdší než leckterý chleba. Přes noc a dopoledne jsem nechal vyrobené bagety v lednici, to je trochu obměkčilo, ale stejně mně po obědě bolely žvýkací svaly. Závěr: kombiance surovin dobrá, pečivo příště vybrat jiné (stejně jsem chtěl původně generovat tmavé bagety).


Pokus 2: bageta s uzeným


Suroviny: Bílý jogurt (nějaký nízkotučný), indické karí koření, tatarka (jako včera), mladá cibule (taková ta zelená s natí, jako včera), žlutá paprika, niva, moravské uzené (4 plátky per bageta) a ledový salát. Jako pečivo jsem tentokrát použil tmavé (vícezrnné či jak jim nadávají, bagety z Tesca za cca 10kč).

Nejdřív jsem upil trochu jogurtu abych měl místo, nasypal do něj karí a přidal asi dvě lžíce tatarky. To celé jsem zamíchal (špatně, ale to je detail). Na jednu bagetu jsem použil 1/3 směsi (rozmazat na horní půlku). — BTW: bagetu nerozřezávám úplně, ale nechávám vzadu kůrku aby byla otevírací, přijde mi to lepší, aspoň myslím. — Na dolní polovinu jsem dal při plátky moravského uzeného. Do směsi naoře jsem vyskládal na proužky nařezanou papriku, a do ohybu narovnal na proužky tenké proužky nakrájené asi 5cm nati z mladé cibule (hlavičku jsem spotřeboval včera do tuňáka). Na to jsem dal nivu, v bagetě #1 jsem se snažil nivu nadrobit pak jsem krájel z hranolku tenké plátky a dával na papriku, což se ukázalo jako šikovnější. Nakonec jsem přidal asi 2/3 listu ledového salátu, natrhané na kousky. nahoru poslední plátek uzeného a zavřít.

Zhodnocení: pečivo je o třidu lepší, ikdyž budu pátrat dál. Bageta byla dobrá, možná jsem zbytečně překombinoval nivu/kari, ikdyž... Rozhodně se osvědčil jogurt, pečivo se nerozblemcalo a jogurt s paprikama způsobil, že to nebylo suché.

Žádné komentáře: